Istoria dulciurilor

torturi-patiserie-stars-cookies-oradea
Istoria dulciurilor. Un subiect fascinant. Cu siguranță dintre toate ramurile artei culinare, nici un alt subiect nu ne-ar fi putut stârni interesul precum istoria dulciurilor. Dulciurile sunt alimente râvnite de oameni de toate vârstele, începând de la copiii mici care se bucură de cele pe care le cumpără din propriile economii sau pe care le primesc cadou, până la adulți, a căror parte preferată a mesei de prânz este desertul.

Istoria dulciurilor începe acum 4000 de ani, informație dovedită de papirusurile egiptene. Deși cea mai râvnită dintre toate tipurile de dulciuri este ciocolata, aceasta trece printr-o mulțime de forme și evenimente de amploare internațională până să capete conturul pe care îl are astăzi. Ciocolata apare la momentul în care aztecii și maiașii descoperă valoarea arborelui de cacao în pădurile tropicale de pe Amazon sau Orinoco. Legendele consideră că semințele de cacao fuseseră aduse din paradis și că înțelepciunea și știința rezultă din consumul fructelor arborelui de cacao. Primul tip de ciocolată pe care oamenii au început să îl exploateze a fost în formă lichidă. În Europa, a fost adusă de către Cristofor Columb la curtea Regelui Ferdinand al Spaniei. Prima casă de ciocolată din lume ia ființă la Londra, în anul 1657. Pe vremea aceea, aceasta era considerată băutura elitelor. Prețul ei scade în anul 1828 odată cu inventarea presei de cacao.

Intrând în arta culinară românească, de menționat este faptul că România a cultivat în principal mei, grâu și orz, cereala preferată fiind meiul. Acest lucru a fost valabil până în urmă cu 200 de ani, când meiul a fost înlocuit de porumb. Însumând toate acestea ia naștere mămăliguța și chiselița de prune sau de vișine.

Esențial este faptul că în istoria dulciurilor românești, în stadiu primar se foloseau ca îndulcitori mierea și nectarul florilor. Cu timpul, având loc dominația romană, aceasta este vizibil reușită și în bucătăria românească, ajungând în mâinile bucătarilor noștri plăcinta cu diferite umpluturi. În secolul XVI, prin influențele orientale iau amploare dulciurile parfumate și cele îndulcite cu zahăr, românii începând să se bucure și de baclava și saraila.

De unde atâtea cofetării pe străzile noastre, totuși? În jurul anului 1700 apar și cofetarii, momentul de glorie al cofetăriei românești fiind marcat de Grigore Capsa, care fondează Casa Capsa, după ce își face studiile la Paris, unde este elevul lui Boissier. Capsa a creat specialități culinare ce purtau numele unor personalități de epocă.

Vrei să te documentezi mai mult? Gustă doar deliciile tale preferate și lasă-le să îți vorbească!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *